Het afspelen van achtergrondmuziek in een commerciële omgeving heeft veel verschillende functies. De meeste kun je zo raden: het bepalen van een sfeer, een imago willen uitstralen, stilte verdoezelen, enzovoorts. Maar de geluidsgolven kunnen straks ook je telefoon binnendringen.

Aan de technische faculteit van de universiteit ETH Zürich in Zwitserland is een methode ontwikkeld om de wifi van je telefoon te activeren met een signaal dat ze met achtergrondmuziek meezenden. Je kunt die extra signalen bijna niet horen, zeker niet in een drukke supermarkt of hotellobby (Faqt, 2019).

Publieke locaties of winkels en organisaties met veel bezoekers kunnen zo extra informatie aanbieden wanneer zij je wifi activeren, zoals reclame of praktische informatie. De techniek is nu nog niet beschikbaar, maar dat zal niet lang duren meldt Faqt.

Wij vragen ons af wie hier nu écht blij van wordt; de consument of de organisatie erachter? Zitten wij hierop te wachten of plakken we tóch de microfoon maar dicht op de telefoon? Een interessante discussie die wij volgen. Maar ondertussen blijven wij doen waar wij goed in zijn: het aanbieden van gepaste achtergrondmuziek.

Lees het volledige bericht hier