Het is rustig in de kledingzaak, klanten zijn op zoek naar shirtjes, broeken of leuke accessoires. De stilte vraagt naar een beetje muziek op de achtergrond om de klanten te vermaken. ‘’Oh, dan zetten we toch even een Spotify-lijst aan. Ik heb toch een betaald account.’’ Vervolgens komt er iemand de winkel binnen die de muziek opneemt en zonder dat de medewerkers iets doorhebben, ligt er even later een brief op de deurmat waarin staat dat auteursrechten geschonden zijn en dat er een bepaald bedrag betaald kan worden.

Met het gebruik van een streaming platform zoals Spotify ben je niet safe zonder daarnaast te betalen voor Buma/Stemra en Sena. Het hebben van een betaald abonnement is namelijk niet genoeg voor wanneer je muziek af gaat spelen in een openbare ruimte. Je betaalt namelijk om de muziek zelf te luisteren en niet om het te openbaren. Het is daarom dan ook niet toegestaan om Spotify zomaar aan te zetten voor een groter publiek, al is dit maar voor een korte periode.

Het afspelen van commerciële muziek via Spotify in een openbare of commerciële ruimte zonder auteursgelden te betalen, kan ervoor zorgen dat je op de vingers wordt getikt. Het is daarom erg belangrijk om goed op te letten en van tevoren na te gaan of je bepaalde muziek wel mag gebruiken.

Spotify zelf heeft ook even achter de oren moeten krabben, nadat zij zelf de regels hebben overtreden. Zij hebben namelijk in januari 2018 een boete gekregen van ongeveer 1,3 miljard euro voor het plaatsen van muziek op hun platform waarvan zij niet over de licenties beschikten. De liedjes werden miljarden keren gestreamd zonder dat de artiesten hiervoor betaald werden (Trouw, 2018). Dan werkt een platform die wel rechtenvrije muziek aanbiedt toch net even wat soepeler, vind je niet?