Dat muziek een groot effect heeft op mensen hun gedrag en een bepaalde sfeer is algemeen bekend, maar dat een verbod op muziek kan leiden tot een protest, is iets nieuws.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist had besloten dat er vanaf 2020 geen muziek meer gedraaid mag worden op het strand vanwege de zogenaamde party-cultuur die er ontstaat doormiddel van muziek. Echter waren de strandbarhouders en de bezoekers het daar niet mee eens. Het gevolg was dat de strandbarhouders uit protest op zondag 15 september weigerden om muziek af te spelen, om zo de gemeente te laten zien hoe er op het besluit gereageerd werd. De reacties van de bezoekers waren niet bepaald goed. Er werd namelijk gesproken over een begrafenisstemming. De sfeer was nergens te bekennen zonder de muziek (Matias Mariën, 2019).

Maar wat maakt nou dat muziek voor ons zo veel invloed heeft op onze emoties, gedrag en de uiteindelijke sfeer? Muziek activeert het hele brein waardoor meerdere hersengebieden tegelijk actief worden. Dit zorgt voor prikkelingen in je motoriek en emoties. Je maakt door het luisteren naar leuke muziek dopamine aan. Dit stofje zorgt voor een gelukkig gevoel. Ook heeft het samen actief bezig zijn met muziek als effect dat je het stofje oxytocine aanmaakt, wat er weer voor zorgt dat je een verbonden gevoel met de muziek en de mensen om je heen krijgt.

Muziek beïnvloedt ook het koopgedrag van mensen. Door bedrijven muziek te laten draaien die bij hun imago past, krijgen klanten sneller de nijging om te kopen. Ook geeft de juiste muziek de consument een gemakkelijk gevoel. Het gevoel zorgt ervoor dat je de klant zich fijner voelt in de omgeving en daardoor minder snel weg gaat. Bepaalde muziek kan ook voor het tegenovergestelde effect zorgen (Jessie van den Broek, 2019). Zo’n protest geeft toch wel weer een duidelijk voorbeeld van hoe belangrijk achtergrondmuziek eigenlijk voor ons is. De strandbarhouders van Knokke-Heist geven de strijd nog niet op en gaan net zo lang door tot er een oplossing is waar de gemeente mee akkoord gaat. Tot die tijd blijven de ondernemers protesteren en vult muziek de kille stilte aan de kust.