Pop, jazz, rock, soul, folk, metal, electric, hiphop ect. Muziek komt in allerlei soorten en maten voor. Toch hebben we allemaal een eigen definitie van goede muziek. Je muzieksmaak zegt veel over jouw persoonlijkheid en zelfs over hoe jouw hersenen werken. Dit heeft te maken met hoe je klanken ervaart en hoe je ze verwerkt (Maaike Kooijman, 2019). Je muzieksmaak is voor een deel genetisch bepaald, maar wordt ook sterk beïnvloed door je omgeving (Patrick Oxsener, 2019).

Verwerken in 4 fases

Bij het beluisteren van nieuwe muziek verwerk je een nummer in 4 verschillende fases. Eerst verwerken we muziek perceptueel. Dat houdt in dat we eerst goed luisteren en de muziek in ons opnemen. Nadat de muziek goed binnenkomt, voelen we er bepaalde emoties bij. Dit wordt een Affectieve reactie genoemd. Daarna focussen we ons pas op details in het nummer, hierdoor komen we erachter of we een nummer leuk vinden of niet en als laatste gaan we ons focussen op herhaling. In muziek worden patronen namelijk vaak herhaald (Maaike Kooijman, 2019).

Lyrics of beat

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zachtere muziek luisteren zoals soft rock, R&B, soul of popmuziek luisteren vaak empathisch zijn. Deze stijlen bevatten namelijk vaak poëtische teksten met emoties en vaak negatieve klanken. Daarnaast hebben mensen die graag naar heftige muziek luisteren met snelle beats en veel trillingen, denk aan onder andere punk, heavy metal, hardrock vaak een systematische denkwijze. Zij focussen zich meer op de instrumentale aspecten en de technische kant van een nummer (Maaike Kooijman, 2019).

Waar je mee om gaat raak je mee besmet

Naast dat je muzieksmaak voor een deel genetisch bepaald is, wordt je muzieksmaak door van alles en nog wat beïnvloed. Zo word je het meest beïnvloed door vrienden, familie en je cultuur. Je behoort bij bepaalde groepen met normen en waarden. Dan is het ook niet raar dat je je muziekkeuze aanpast binnen de normen en waarden van die groepen (Patrick Oxsener, 2019).

Ken ik dat?

Het is bijna onmogelijk om je muzieksmaak te veranderen. Smaak is smaak en smaken verschillen, maar het is wel goed om je muziekkennis uit te bereiden. Door open te staan voor nieuwe tonen en klanken train je namelijk je hersenen. Ook is er in muziek vaak overlap te vinden tussen verschillende stijlen. We zijn vaak gehecht aan onze vaste muziekstijlen, maar het blijkt dat we minder sceptisch zijn bij het luisteren naar nieuwe muziek wanneer er geen label aan gehangen is. Ook in andere genres weten we namelijk precies welke elementen we leuk vinden en welke niet (Patrick Oxsener, 2019).

Zelf bieden wij een uitgebreide database aan met eigen werken van onbekende artiesten in alle soorten genres. Genoeg luistervoer dus om je hersenen mee te trainen en je muzieksmaak uit te bereiden (als je hiervoor open staat natuurlijk).