Thuiswerken, avondklokken en lockdowns zorgen ervoor dat we thuis gezelliger zijn gaan maken. De kamerplant is dan de ideale kameraad. Dat je naast wat water, liefdevolle verzorging en een mooie plek je groene vriend nog gelukkiger kan maken met muziek is misschien wat minder vanzelfsprekend.

En toch is het zo: jouw plant is gek op muziek. Al veel studies tonen aan dat audiotrillingen de groei van planten kunnen stimuleren. Zo is er door Chris Beardshaw van BBC Gardeners’ World geëxperimenteerd met de groei van incalelies in ruimtes met geen, klassieke en metal muziek. De bloem werd minder vatbaar voor ziekten en kreeg de mooiste bloemen met de muziek van Black Sabbath. En bij klassieke muziek groeide de bloem rijker (The Guardian, 2013). Overigens zijn de meeste planten meer gebaat bij rustige en harmonieuze muziek.

Gelukkig helpt het internet je hierbij. Spotify staat bol van plantaardige afspeellijsten. Mort Garson experimenteerde hiermee al in de jaren 70 en kwam met onder andere het album Mother Earth’s Plantasia. De muziek doet buitenaards aan, maar is tegelijkertijd erg warm. Ook hij experimenteerde met verschillende ruimtes. In een kamer, waar het nieuws non-stop afspeelde, gingen zelfs alle planten dood (NPR.org, 2019). Nu, door corona, wagen we er ons massaal aan, blijkt uit een wereldwijde enquête van Spotify. Het afgelopen jaar werd de voor insiders bekende playlist Music for Plants van Spotify maar liefst 14 keer meer beluisterd (NLN.be, 2021).

Zelfs gesprekken, vooral van vrouwenstemmen, zetten een plant in het zonnetje. Hoe dat zit? De natuur heeft kooldioxide nodig om te groeien. En dat zit weer meer in lucht die wij uitademen (Buitenleven.nl, 2017).

De ultieme test of je plantaardig bent: een kastje, genaamd Data Garden’s MIDI Sprout, is ontworpen om elektrische impulsen van de plant weer om te zetten naar muzieknoten. Te koop vanaf $40,- (Midisprout.com,2021). Zo kun je communiceren met je plant.

En mocht alle liefde niet direct baten, dan zorgt de intensievere verzorging van jou als plantenbaas vast voor een fijner gevoel en concreter doel.