Nu de eerste landelijke vorst is neergestreken in het gehele land, verwarmen wij ons al vroeg met kerstmuziek, blijkt ook uit de cijfers van Spotify (Spotify, 2020). Sky Radio-baas Uunco Cerfontaine ziet die trend ook, maar wijst op een andere oorzaak: ‘’Zeker met dat rare jaar dat we hebben gehad, hunkert iedereen naar kerst, gezelligheid en een gevoel van sfeer’’.
(ANP, 2020) Alle coronamaatregelen laten ons hunkeren naar nostalgie. Maar welke ingrediënten heeft een ultieme kerst-hit hiervoor nodig?

Mierzoet is het recept van een kersthit. Om te beginnen is een warme en smeuïge titel een voorwaarde. Een quote uit een gemiddelde valentijnskaart kan al volstaan. Vanuit dat perspectief kan men uitbouwen, maar eenvoud is én blijft de sleutel tot succes. Je moet het immers gauw kunnen meezingen.

De volgende ingrediënten vervolgens. Op een kerstsingle moéten bellen en/ of klokken klinken, zei ooit toenmalig 3FM-dj Gerard Ekdom. Daarnaast helpen (kinder)koortjes die ons doen denken aan de carol singers uit de 19e eeuw van Charles Dickens en kunnen daarom niet ontbreken. Blaasinstrumenten, zoals een trompet met een catchy deuntje, zijn vervolgens het glazuur op de taart.

Een analyse van Vice toont daarnaast aan dat de top-25 kersthits alleen in een Majeur-toonsoort geschreven zijn (Vice, 2015). Uit onderzoek blijkt dat dit akkoord een gevoel van warmte, gezelligheid en emotionele troost oproept (Daniela & Bernd Willimek, 2013). Het nummer ‘Last Christmas’ van George Michael is dan ook overgoten met majeurakkoorden.

Om te voorkomen dat de kookkunst na 26 december gelijk over datum is, kan het onderwerp altijd breder benaderd worden. Zo is ‘Happy New Year’ van ABBA nog altijd een van de weinige hits voor de jaarwisseling.

Gelukkig horen de clichés wel bij het kerstgevoel en zal het daar niet op stuk kunnen lopen. Maar enig geduld is belangrijk. De hang naar het verleden met kerst verklaart dat wij graag oudere hits horen. Al het nieuwe ‘komt na 1 januari wel’. Bovendien loopt het vaak onbedoeld in een succes uit. ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek werd per ongeluk een hit. Het was in eerste instantie geschreven voor zijn zus voor een studentencabaretvoorstelling. Toch zijn er uitzonderingen, zoals het door Miss Montreal geschreven ‘Being Alone At Christmas’ uit 2009 dat sindsdien blijft terugkeren.

Kerstmis is een tijd waarin je heimwee krijgt, zelfs nu we thuis blijven. Gelukkig blijft muziek ons verbinden. Dit feestje wordt níet gecanceld dit jaar.

Fijne feestdagen!