Vrijwel elke sector ondervindt gevolgen van de coronacrisis. Hoewel men fantastische initiatieven bedenkt en deze breed gedragen worden, is dat niet voor iedereen zo makkelijk. Wat ga je bijvoorbeeld doen als je als eigenaar van een feestwinkel de omzet tot nul ziet teruglopen nu Halloween, carnaval en überhaupt feesten in het algemeen niet gevierd worden? Het daagt ons uit om buiten de kaders te zoeken naar oplossingen, creatief te worden, maar vooral om opnieuw te ondernemen.

Een sector die momenteel ook aan het infuus ligt is die van artiesten. Op inspirerende wijze ontstaan ook hier nieuwe bronnen van passie (en inkomsten). En die oplossing blijkt vaak mooier dan de puzzel.

Zo kunnen fans van artiest Jebroer sinds 27 oktober de app ‘Jebroer All Access’ downloaden waarbij zij toegang hebben tot exclusieve content, videoclips, een kijkje in zijn leven kunnen nemen en diverse kortingen ontvangen op verschillende producten. ROQ ’N Rolla Music: “Afgelopen tijd heeft aangetoond hoe belangrijk het is om te innoveren en Jebroer doet dit op ultieme wijze. Daardoor kan hij zijn fans, corona of niet, een volledige beleving geven en zijn relatie met hen optimaliseren.” (Emerce.nl, 27 oktober 2020)

Maar er is méér. Veel artiesten zijn gestart met het geven van online lessen, online optredens en zelfs het inspreken van persoonlijke boodschappen of een online gedichtenservice. En wanneer je de auto ging wassen in Eindhoven, werd je getrakteerd op de live dancebeats van DJ La Fuente tijdens de ‘Midnight Carwash’ (Eindhovens Dagblad, juli 2020).

Rotterdam overweegt zelfs het organiseren van huiskamerconcerten op afstand tijdens oud en nieuw. Rotterdamse artiesten trekken langs de balkons en ramen van grote woningblokken, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en studentenflats voor vermaak als alternatief op de gebruikelijke vuurwerkshow (Barendrechts Dagblad, 29 oktober 2020).

We gaan nóg een stapje dieper in de creatieve vondsten van deze sector. Zo is Bruce Springsteen een eigen radioshow vanuit huis gestart, zijn er drive-in concerten, gaf cabaretier Kasper van Kooten shows in vliegtuigen, start platenlabel West Music met digitale muziektherapie en biedt rockzangeres Anneke van Giersbergen nu gastvocalen aan vanaf €1250 wanneer je een goed deuntje hebt bedacht.

Mocht dit allemaal niet helpen, kan een artiest altijd nog een ‘streaming-farm’ opzetten. Verzamel oude afgedankte telefoons, installeer Spotify, Apple Music of Deezer en stream eigen muziek. Kost wat tijd, maar dat is nu vast niet het probleem (VPRO.nl, maart 2020).

Dat kan overigens ook makkelijker. Get Airplay biedt artiesten een extra platform waar zij per airplay geld verdienen. MKB Muziek faciliteert muziek in commerciële ruimtes en betaalt de artiest hier een vergoeding voor. Mooie extra bron!

De menselijke geest is onze fundamentele bron (John F. Kennedy), en gelukkig blijkt deze onuitputtelijk. Dat maakt het overigens niet direct makkelijker voor iedereen, maar laten we elkaar blijven inspireren met nieuwe bronnen.