Terwijl veel toepassingen van muziek tijdelijk het podium af zijn of lijken verdwenen, krijgen andere opvallende gebruikswijzen meer verdiende aandacht. We hebben al veel geschreven over de rol van muziek en de betekenis hiervan in ons dagelijks leven. Of we nu zelf muziek opzetten, of achtergrondmuziek opmerken in de horeca. Maar muziek is een onuitputtelijke bron van mogelijkheden, zo ook therapeutisch.
Psychische klachten verminderen met behulp van muziektherapie. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, toch stelt muziektherapeut en onderzoeker Martina de Witte dat een sessie met componist Einaudi verrassend goed kan werken (Gelderlander, 2021). Zij stelt dat ‘’bekend is dat je hartslag na een paar minuten al omlaag gaat, omdat je lichaam wil synchroniseren met wat je hoort’’. Het lichaam maakt vervolgens de pretstofjes endorfine en dopamine aan. Neurowetenschapper Arthur Jaschke benoemt dat ‘’muziek stress kan verminderen, de stemming verbeteren en zelfs kan helpen bij dementie’’.
Muziek heeft een heel directe impact op onze emoties, ons gedrag en vaardigheden. Door te zingen kunnen beroerte-patiënten mogelijk zelfs een stuk makkelijker opnieuw leren spreken.
Muziektherapie lijkt ook een goed middel om de aandacht spanne van forensisch-psychiatrische patiënten te vergroten, blijkt uit onderzoek van Inforsa, de Universiteit van Amsterdam en het conservatorium in Enschede (NOS, 2020). De voor tbs veroordeelde mensen worden in de forensische psychiatrie behandeld voor de vergroting van hun aandacht spanne als bepalende factor voor het succes van de behandeling.
Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen een luistersessie waarderen. Zo heeft Kavaan, de eenzaamste olifant ter wereld, tijdens de 4000 kilometer lange reis naar een olifantenreservaat, muziektherapie gehad om op zijn gemak te worden gesteld. Dierenarts Amir Khalil benoemt dat muziektherapie positieve resultaten vertoont bij getraumatiseerde dieren die dwangmatig gedrag vertonen. Dankzij de therapie oogt Kavaan rustiger en gelukkiger, zegt Khalil (FOUR-PAWS.org, 2020).
Muziek vult de gaten van ons bestaan. Het zogeheten ‘Mozart-effect’ kunt u dagelijks inplannen bij u thuis op de bank. Meer weten over muziektherapie? Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT) vindt u meer informatie (https://nvvmt.nl).