We leven in een tijdsperk waar alles steeds sneller en makkelijker moet kunnen. Het voorgaande blog ‘’Don’t bore us, get to the chorus’’ is hier een duidelijk voorbeeld van. Zo heeft deze trend ook de licentiebureaus bereikt. Buma/Stemra en Sena vonden het hoognodig tijd om hun zoekproces een boost te geven.

De hoeveelheid technische ontwikkelingen die er de afgelopen tijd zijn bijgekomen maken het bijna onmogelijk om alles bij te houden. Buma/Stemra en Sena gaan hier ook in mee. Ze gaan gebruik maken van een systeem genaamd MESLIS. Dat staat voor Music-Event-System-Location-Ident-System. Het is een SMART-systeem dat is ontwikkeld door een groep IT’ers om live evenementen automatisch uit zichzelf op te kunnen sporen (deecoob, 2019).

Buma/Stemra en Sena heeft dit jaar meer dan 85.000 verschillende uitvoeringen en 40.000 evenementen kunnen verwerken. Daarmee zijn hun inkomsten dit jaar met ruim 3 miljoen euro gestegen. Zij hopen doormiddel van dit systeem hun productiviteit te stimuleren, waardoor zij nog meer evenementen kunnen verwerken in kortere tijd, om zo hun inkomsten nog meer te laten stijgen. De bedoeling is dat MESLIS  het opsporen van locaties gemakkelijker maakt door het proces te automatiseren. Zo wordt er enorm veel tijd bespaard en kan de organisatie efficiënter te werk gaan (Buma/Stemra, 2019).

Het SMART-systeem zoekt zelf uit waar en welk evenement er georganiseerd wordt, wie het evenement organiseert, welke artiesten er komen optreden en wat de setlist is van het evenement. Zo is het voor Buma/Stemra en Sena makkelijk om te zien of een bepaald evenement voor hun relevant is en kan de licentieafdeling gemakkelijk contact opnemen met de juiste partijen die over het evenement gaan. Zo weten organisatoren ook wat hun te wachten staat (deecoob, 2019).

‘’Voorkomen is beter dan genezen’’ is wat ze altijd zeggen. Het kan geen kwaad om je van tevoren even in te lezen over auteursgelden voor je werk gaat openbaren en natuurlijk bestaat er ook altijd nog rechtenvrije muziek als alternatief.